Wanneer je ramen wil gaan vervangen is het goed om eerst even duidelijkheid te hebben over de gebruikte terminologie. Een kozijn is de omlijsting van een raam die aansluit op je gevel; in veel gevallen zal hier een vast vensterglas in zitten. Wanneer je echter een los raam in je kozijn hebt, een bewegend deel dus, dan spreek je van een raam. Een kozijn waar ramen in zitten wordt ook wel een raamkozijn genoemd. Een ruit is de beglazing zelf. Op het moment dat je besluit om je ramen te vervangen is het een goed idee om gelijktijdig de kozijnen te laten vervangen; anders zal het resultaat nooit helemaal passend worden.
Inhoud
Een nieuw raam, hoeveel kost dat?
Wanneer je besluit een raam te laten vervangen ben je natuurlijk heel benieuwd hoeveel dat nou gaat kosten. Het antwoord op deze vraag is niet heel eenvoudig te geven. De prijs van een nieuw raam hangt namelijk af van een paar factoren; de afmeting van het raam, het materiaal van het raam, en het mechanisme wat je in het raam wil hebben. Ramen gelijktijdig met je kozijnen laten vervangen levert je één keer veel werk op, en je hoeft maar één keer de ramenzetters te laten komen om deze klus voor je te klaren. Je arbeidsloonkosten zijn dan ook lager dan wanneer je alle onderdelen apart laat doen. De kosten hangen af van het materiaal wat gebruikt wordt voor de omlijsting. In alle gevallen zijn we uitgegaan van HR++ glas en de prijs inclusief arbeidsloon en BTW.
Je zal allereerst de afmeting van je raam in vierkante meters moeten uitrekenen. Een kunststof raam zal per vierkante meter tussen de 700 en 800 euro kosten. Kiest je voor een houten raam, dan ben je per vierkante meter tussen de 750 en 900 euro kwijt. Een aluminium raam is het duurste; dit kost per vierkante meter tussen 800 en 950 euro.
- Als je technisch bent aangelegd. Ben je technisch aangelegd en heb je ervaring in het plaatsen van ramen; in dat geval kan je ervoor kiezen om de ramen los te bestellen bij de fabriek en ze vervolgens zelf in de kozijnen te plaatsen.
- Liever alles uit handen geven. Op het moment dat je niet technisch bent aangelegd, of wanneer je geen zin hebt om alle apparatuur en stellages te regelen die nodig zijn om de ramen te plaatsen, dan huur je een vakman in. Je betaalt dan weliswaar het volledige bedrag, maar je bent ook verzekerd van garantie op het werk van de ramenzetter. Daarnaast zal een leverancier van ramen jou garantie geven wanneer de ramen door een professional zijn geplaatst wanneer je onverhoopt lekkage of iets dergelijks krijgt.
De prijsopbouw voor het plaatsen van een nieuw raam
Nieuwe ramen kopen is een kostbare investering, daar zijn we heel eerlijk over. Je mag er dan ook vanuit gaan dat alle ramen die jij koopt speciaal voor jouw woning op maat moeten worden gemaakt. Er zijn echter een aantal zaken die de prijs van een nieuw raam bepalen. Die prijs wordt bepaald door een aantal keuzes wat jij maakt wanneer je een nieuw raam koopt.
- Keuze 1: Doe je het zelf of laat je het doen? Bovenstaande prijs is het tarief voor een raam waar alle kosten bij zitten inbegrepen. Je mag er in dat geval van uit gaan dat het kostenplaatje bij nieuwe ramen fifty fifty is opgebouwd. De helft van de prijs is dus de prijs van het raam zelf, de andere helft van de prijs is het tarief van de vakman die de ramen (en kozijnen) bij jou komt bevestigen. Ben je handig, of heb je een kennis die handig is met deze klus, dan kan je dus voor de helft van bovenstaande prijs zelf je ramen bevestigen
- Keuze 2: Wat voor systeem raam wil je? Een standaard raam wat met scharnieren wordt bevestigd is het meest goedkope raam. Je kan echter ook kiezen voor een apart bevestigingssysteem. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een uitzetraam. Dit wordt vooral bij kleine ramen gebruikt boven deuren, in je keuken en bij de wc. Daarnaast kan je kiezen voor een draai-kiep raam. Deze ramen kunnen open worden gezet met scharnieren, maar daarnaast is er ook de kiep functie waarbij het raam aan de bovenkant open wordt gezet. Deze optie gebruik je wanneer je een ruimte goed wil kunnen luchten. Een laatste optie is een schuifraam. Dit systeem wordt gebruikt in kleine huizen waarbij je eigenlijk geen ruimte hebt voor een openslaand raam. Dit raam zit in een railsysteem verwerkt.
- Keuze 3: Welk glas kies je? Vroeger werden alle huizen standaard opgeleverd met enkel glas. Tegenwoordig heb je de keuze uit meerdere soorten glas. Je kan kiezen voor gewoon dubbel glas, maar ook voor HR++ glas. Dit glas heeft een isolerende en geluiddempende functie. Hierdoor hoef je minder te stoken om je huis warm te krijgen en te houden. HR++ glas is het duurste glas, maar je verdient het ook in de loop der jaren weer terug omdat je minder kwijt bent aan je energieleverancier.
Interessante bespaartips:
Nieuwe ramen is een keuze die je weloverwogen maakt. Je doet een investering in je woning. We geven je wat interessante bespaartips die de aankoop voor jou wat minder prijzig kunnen maken.
- Kijk voor kwantumkorting. Zijn jouw ramen aan vervanging toe, maar die van je buren ook? Dan kunnen jullie de koppen bij elkaar steken. Wanneer jullie met meerdere huishoudens tegelijk nieuwe ramen bestellen zal de leverancier minder werk hebben bij het inmeten van de ramen. Daarnaast zal hij meerdere ramen van één maat moeten maken. Wanneer je dan ook nog bedenkt dat er maar één keer voorrijkosten wordt berekend weet je zeker dat je korting kan bedingen.
- Subsidie. Ramen met HR++ glas zijn een energiebesparende maatregel. De overheid, lokaal of landelijk, wil hier nog wel eens subsidie op geven. Op deze manier betaalt de overheid een deel mee aan jouw nieuwe ramen.
Offertes opvragen
Nieuwe ramen laten plaatsen in je woning levert je op de termijn een bedrag aan bezuiniging op. Toch wil jij graag ook nu al een bedrag kunnen besparen. Door het opvragen van offertes van diverse leveranciers zie jij vrijblijvend in één overzicht welke leverancier voor jou de betaalbaarste is. Met een klik op onderstaande button vraag jij in één keer meerdere offertes aan. De juiste keuze kan jou een besparing tot wel 13 procent opleveren.
Geschreven door: Kozijn-prijs.nl