Informatie en advies over kozijnen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw waren stalen kozijnen behoorlijk populair. Ze waren vooral in trek bij rijke mensen die hun woning graag voorzagen van de nodige luxe. Tegenwoordig zijn stalen kozijnen in opmars. Dit heeft een heel goede reden, want stalen kozijnen zijn enorm onderhoudsarm. Ze gaan enorm lang mee; een levensduur van 50 jaar is niet uitzonderlijk. Daarbij mag je bedenken dat buitenmuren een dragende functie hebben. Kozijnen zijn een onderdeel van die draagconstructie, en staal is natuurlijk een ijzersterk materiaal. Jouw huis zal dus minder kans hebben op schade wanneer je stalen kozijnen laat plaatsen. De unieke uitstraling van stalen kozijnen en de perfecte isolatie maken het plaatje compleet; wil jij je houten kozijnen gaan vervangen door stalen kozijnen, dan maak je een heel goede keuze.

Wat kosten stalen kozijnen?

Stalen kozijnen zijn geen standaard product wat je bij de bouwmarkt kan kopen; ze worden speciaal voor jouw woning op maat gemaakt. De prijs van een stalen kozijn is dan ook redelijk hoog; je praat immers altijd over maatwerk. De prijs van een stalen kozijn bereken je aan de hand van een prijs per vierkante meter. Deze prijs is dan inclusief HR++ isolatie glas, BTW en montage. Wanneer je al die kosten bij elkaar neemt kom je per vierkante meter uit op een prijs tussen de 1100 en 1200 euro per vierkante meter kozijn.  Twee grote ramen in je huis, van 2,5 meter breed en 2 meter hoog met een totaal oppervlak van 11 vierkante meter komen dan uit op ongeveer 12000 euro.

  • Je oude kozijnen herstellen. Wanneer je nog houten kozijnen in je huis hebt zitten ben je wellicht op onderzoek naar een betaalbare manier om nieuwe kozijnen te plaatsen. Je zou echter ook – wanneer je schrikt van dit kostenplaatje – kunnen overwegen om je bestaande kozijnen te herstellen. Het constateren van houtrot is vaak reden waarom woningbezitters gaan kijken voor nieuwe kozijnen; houtrot beslaat echter vaak maar een klein gedeelte van het kozijn. Met speciaal houtrot vulmiddel voor kozijnen kan je echter voor een fractie van de prijs van nieuwe kozijnen je bestaande kozijnen vervangen. HR++ glas is ook los te koop en kan in de sponningen van houten kozijnen worden geplaatst.
  • Als je technisch bent aangelegd. De prijs van de stalen kozijnen die we zojuist meldden is dus een totaalplaatje, inclusief het arbeidsloon van de kozijnenzetter. Wanneer jij hier handig genoeg mee bent, of je hebt een kennis die in die branche werkt, kan je voor ongeveer de helft van deze prijs de stalen kozijnen met ramen kopen en zelf in je woning plaatsen.
  • Het hele totaalplaatje geregeld. Stalen kozijnen plaatsen is een vak apart. Op het moment dat jij besluit dit karwei over te laten aan de expert weet je zeker dat je garantie krijgt op het arbeidsloon van de kozijnenzetter. Daarnaast zal de leverancier van de kozijnen jou garantie geven wanneer je onverhoopt last krijgt van lekkage. Wanneer je de stalen kozijnen laat zetten weet je zeker dat alle zorg jou uit handen wordt genomen.

De prijsopbouw voor het plaatsen van een stalen kozijn

Wanneer jij overgaat tot de aanschaf van een stalen kozijn weet je zeker dat je voor een flinke investering komt te staan. De prijs van jouw kozijnen is afhankelijk van een aantal keuzes. Die keuzes zullen we nu voor je toelichten.

Welke keuzes bepalen de prijs wanneer je een stalen kozijn laat plaatsen:

  • Keuze 1: Doe je het zelf of laat je het doen? Het kan natuurlijk zo zijn dat jij enorm handig bent met het plaatsen van kozijnen. In dat geval is het goed om te weten dat de totaalprijs die we noemden fifty fifty is berekend. De helft van de kosten zal dus de prijs zijn van het kozijn met het glas zelf zijn; de andere helft is de prijs die je betaalt aan de kozijnenzetter. Zelf doen bespaart je dus duizenden euro’s. Bedenk je alleen wel dat je in dat geval heel zeker van je zaak moet zijn. Een beetje kluservaring is niet voldoende om zelf stalen kozijnen te plaatsen. Bovendien moet je ook de materialen hebben die de kozijnenzetter gebruikt. Een bouwsteiger wanneer je op de etage gaat werken is het minimum vereiste.
  • Keuze 2: De afwerking van je ramen. Wanneer je nieuwe kozijnen laat aanbrengen weet je bijna zeker dat je ook de muren rondom je ramen opnieuw zal moeten gaan afwerken. De kozijnenzetter zal de muren met kit afwerken, maar dit is niet voldoende voor een optisch mooi resultaat. Jouw muren zullen dus – indien ze zijn voorzien van behang – opnieuw behangen moeten worden rondom het raam, en ook stuc- of schilderwerk zal opnieuw moeten worden gedaan rondom je ramen. Heb je daar geen zin in, dan kan je er iemand voor inhuren. Deze kosten zitten immers niet bij de prijs van de kozijnen inbegrepen.
  • Keuze 3: extra mogelijkheden. Stalen kozijnen zijn in veel soorten en maten beschikbaar. Je kan kiezen voor extra regels op de ramen, waardoor een onderverdeling ontstaat. Hoe uitgebreid jouw stalen kozijnen zijn heb je natuurlijk zelf in de hand. Een raam wat met regels is opgebouwd zal echter duurder zijn. Het is daarentegen ook een stuk eleganter.

Interessante bespaartips

Stalen kozijnen laten plaatsen is een kostbare ingreep in je huis. Er valt echter in dit geval winst te behalen voor jou met deze bespaartips:

  • Ga samen voor korting. Zijn jouw buren ook toe aan nieuwe kozijnen, dan zijn ze wellicht geïnteresseerd in dezelfde kozijnen als die jij wil bestellen. Jullie kunnen de bestelling samen plaatsen. De leverancier zal in dat geval een interessante korting kunnen bieden omdat hij minder voor hoeft te rijden, dezelfde maat ramen kan aanhouden bij je buren, en omdat de stellage voor het plaatsen niet te vaak hoeft te worden afgebroken en opgebouwd.
  • Subsidies en premies. HR++ glas laten plaatsen in je woning is een investering in energie besparende maatregelen. De overheid geeft hier nog wel eens subsidie op, al dan niet in de vorm van belastingaftrek. Daarnaast valt er soms bij je verzekeraar korting op je inboedel-premie te behalen wanneer je extra sterk hang- en sluitwerk laat aanbrengen.

Vraag offertes op

Stalen kozijnen zijn werkelijk een verfraaiing van jouw huis. Je zal echter al snel ontdekken dat er een behoorlijk kostenplaatje aan vast zit. Op de aanschaf van stalen kozijnen valt heel eenvoudig te besparen door meerdere offertes op te vragen bij plaatselijke leveranciers. Door het klikken op de button onderaan deze pagina vraag jij vrijblijvend per mail meerdere offertes op. Een besparing tot wel 30 procent heb je zo verdiend.

Geschreven door: Kozijn-prijs.nl

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Het kunststof kozijn wordt steeds vaker aangeschaft. Het is een kozijn wat