Informatie en advies over kozijnen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kozijnen zijn een heel belangrijk onderdeel van je woning. Ze hebben, net zoals de muren, een dragende functie. Dit betekent dat de stevigheid van jouw woning voor een groot deel afhangt van de conditie van jouw kozijnen. Op het moment dat jij houtrot constateert in jouw houten kozijnen kan je ervoor kiezen om deze geheel te laten vervangen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om ze te laten repareren met speciale houtrot vuller voor kozijnen. Natuurlijk wil jij weten hoeveel je ongeveer kwijt bent wanneer je nieuwe houten kozijnen gaat kopen voor jouw woning. We geven je daarom een indicatie van het kostenplaatje. Daarnaast vertellen we je ook wat de extra zaken zijn waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe houten kozijnen.

Wat kost een houten kozijn?

Er is geen vaste prijs te vermelden voor een houten kozijn. De prijs hiervan is immers afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factor die de prijs bepaalt is echter de afmeting van het kozijn. Het aantal vierkante meters van jouw kozijn plus raam bepaalt hoeveel je kwijt bent per kozijn. De prijs die wij je nu noemen is gemiddeld per vierkante meter. Je zal dus de afmeting van jouw raam plus kozijn moeten berekenen om te zien hoeveel je kwijt bent per kozijn.

Gemiddeld kost een houten kozijn, voorzien van HR++ glas, inclusief arbeidsloon en BTW, tussen de 750 en 900 euro per vierkante meter. De prijs van zo’n kozijn lijkt enorm hoog, maar doordat je direct HR++ glas laat plaatsen verdien je deze investering binnen een aantal jaren weer terug omdat je minder warmteverlies door je ramen hebt.

  • Alleen houten kozijnen herstellen. Op het moment dat jij houtrot constateert bij je kozijnen hoeft het niet per definitie te betekenen dat het hele kozijn vervangen moet worden. In veel gevallen is 95 procent van het kozijn nog in goede staat en is slechts 5 procent aangetast door houtrot. In dit geval kan je kiezen om je bestaande houten kozijnen te repareren met speciale houtrot vuller voor kozijnen. Wanneer je daarna de kozijnen opnieuw opschuurt en overschildert ziet niemand dat jij geen nieuwe kozijnen hebt. Je bestaande kozijnen zien er dan weer als nieuw uit.
  • Als je technisch bent doe je het zelf. Kozijnen plaatsen is een redelijk kostbare aanpassing aan je woning. Je mag er bij het kostenplaatje aan denken dat de helft de prijs is voor het kozijn. De andere helft is de prijs van de medewerker van het kozijnenbedrijf. Op het moment dat jij in staat bent om zelf een kozijn in je woning te plaatsen scheelt je dit dus de helft. Sta er in dat geval wel bij stil dat een kozijnenleverancier terughoudend zal zijn met garantie wanneer je lekkage krijgt. Bovendien zal je dan zelf de bouwsteigers moeten regelen wanneer er kozijnen op de etages geplaatst moeten worden.
  • Alles voor je geregeld. Ben je van jezelf niet zo handig of geef je deze zaken sowieso liever uit handen, dan is de specialist een geweldige keuze. Niet alleen profiteer jij zo van de garantie van de kozijnenleverancier; je krijgt vaak ook tot 10 jaar garantie op de werkzaamheden van het bedrijf wat de kozijnen heeft geplaatst. De expert zal ook handig zijn bij het plaatsen van de kozijnen waardoor je schilder- en stucwerk zo min mogelijk beschadigingen zal oplopen.

De prijsopbouw voor het plaatsen van een houten kozijn

Het plaatsen van houten kozijnen inclusief HR++ glas is een kostbare investering. We geven nu een stukje toelichting op de prijsopbouw van het plaatsen van een kozijn.

Welke keuzes bepalen de prijs bij het plaatsen van een houten kozijn?

  • Keuze 1: zelf doen of laten doen? De totale prijs van een houten kozijn die we aan het begin noemden is de prijs inclusief het arbeidsloon. Wanneer je kiest voor zelf doen bespaar je ongeveer 50 procent op de totale kosten van een nieuw houten kozijn. Wanneer je zelf handig bent of je hebt een kennis die hier ervaring mee heeft en jou wil helpen bespaar je een behoorlijk bedrag.
  • Keuze 2: de afwerking. Nieuwe kozijnen plaatsen is niet een klus die op zichzelf staat. In de meeste gevallen komt er veel meer bij kijken. Zo zal je de binnenkant van je huis na het plaatsen van nieuwe kozijnen vaak opnieuw moeten afwerken. Wanneer je behang hebt op de muren zal je dit vaak rondom het kozijn opnieuw moeten doen. Ook stuc- of schilderwerk rondom je kozijnen krijgt ernstig te lijden omdat er druk op de muur wordt uitgeoefend. Deze kosten kan je voor je eigen rekening nemen, of je kan ze uitbesteden. Dit levert weer meerkosten op.
  • Keuze 3: Extra mogelijkheden. Wanneer jij nieuwe kozijnen laat plaatsen is het aan te raden dat je nog eens goed kijkt naar je hang- en sluitwerk. Oude kozijnen hebben vaak ook oud hang- en sluitwerk wat niet meer voldoende inbraak werend is. Je kan kiezen voor het nieuwste inbraak werende hang- en sluitwerk zodat jij zeker weet dat je veilig woont.

Interessante bespaartips

Wanneer jij overgaat tot de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen valt er op een behoorlijk aantal gebieden winst te behalen. We noemen je een paar bespaartips waar jij als woningbezitter op dat moment je voordeel mee kan doen.

  • Ga voor groepskorting. Heb jij nieuwe kozijnen nodig omdat de oude door houtrot zijn aangevreten? Dan is de kans groot dat je buren hetzelfde probleem hebben. Jullie kunnen in zo’n geval burenoverleg plegen; wanneer jullie gezamenlijk deze klus laten uitvoeren zal de leverancier van de kozijnen minder werk hebben omdat hij dezelfde maat kozijnen in een meervoud kan produceren. Daarnaast zal de monteur slechts één keer hoeven te komen om alle kozijnen te plaatsen. De stellages die nodig zijn om de kozijnen op de bovenverdieping te plaatsen hoeven ook slechts één keer te worden gebouwd. Reden te meer om een interessante korting te bedingen.
  • Kijk voor subsidie. Nieuw HR++ glas is een isolerende maatregel. De overheid geeft in dit soort gevallen nogal eens subsidie aan jou als woningbezitter. Daarnaast is het ook zo dat nieuw inbraak werend hang- en sluitwerk een korting bij je verzekeraar kan opleveren. Op die manier zie je een deel van jouw investering direct weer terug komen op je bankrekening.

Vraag offertes op

Wanneer je houten kozijnen wil gaan aanschaffen investeer jij in jouw woning. Deze investering kost jou een behoorlijk bedrag. Om de keuze voor een leverancier voor jou eenvoudiger te maken kan je via de onderstaande button vrijblijvend een aantal offertes opvragen. Je kan vergelijken welke leverancier voor jou de aantrekkelijkste is, en daardoor tot wel 30 procent besparen op de kosten van jouw houten kozijnen.

 

Geschreven door: Kozijn-prijs.nl

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Het kunststof kozijn wordt steeds vaker aangeschaft. Het is een kozijn wat