Informatie en advies over kozijnen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Op het moment dat je bemerkt dat je steeds meer aan je energieleverancier begint te betalen en dat je warmteverlies hebt door je ramen heen of langs je kozijnen is het goed om te overwegen of je over kan gaan tot de aanschaf van nieuwe vaste ramen in kozijnen. Wanneer jij ramen wilt die gewoon vast zijn, dus geen ramen die je open kan zetten, is de keuze voor vaste ramen in kozijnen een heel verstandige keuze. Vaste ramen in kozijnen hebben het nadeel dat je slecht kan luchten, maar ze hebben als voordeel dat ze redelijk inbraak veilig zijn. Vaste ramen komen in een aantal soorten en maten, we zullen de diverse materialen voor je op een rijtje zetten. Bij deze kosten hebben we alleen gekeken naar de ramen zelf met de omlijsting; de kozijnen zelf hebben we achterwege gelaten.

Wat kosten vaste ramen

Het is lastig om een vaste prijs te noemen voor de vervanging van vaste ramen in kozijnen. De reden hiervan is dat de prijs afhankelijk is van de afmeting van het raam, en het materiaal van het vaste raam. Je zal moeten uitrekenen hoeveel vierkante meter vast raam in kozijn je nodig hebt. De prijs per vierkante meter vast raam in kozijn met isolatieglas is ongeveer 200 euro. Bij deze prijs zit HR++ glas inbegrepen; een ventilatierooster zit niet bij het raam ingebouwd. De prijs is bovendien inclusief BTW. De vaste ramen in kozijnen zijn in dit geval omlijst met aluminium. Je kan echter ook kiezen voor vaste ramen in kozijnen die omlijst zijn met kunststof. In dat geval is het kostenplaatje per vierkante meter aanmerkelijk lager; je bent in dat geval ongeveer 85 euro per vierkante meter vast raam in kozijn kwijt. Het gebruikte glas is eveneens HR++ glas, en de BTW zit er eveneens bij inbegrepen.

  • Als je technisch bent aangelegd. De bovenstaande prijzen die genoemd zijn, zijn de prijzen voor alleen het vaste raam in kozijn. Deze prijzen mag je dus hanteren wanneer je zelf in staat bent om je vaste ramen in kozijnen te plaatsen.
  • Als je liever de zorg uit handen geeft. Wanneer je liever geen omkijken hebt naar het plaatsen van je vaste ramen in kozijnen doe je er goed aan om een glaszetter in de arm te nemen. Deze glaszetter zal dan weliswaar arbeidsloon berekenen – je mag er gerust vanuit gaan dat het totale bedrag dan zal verdubbelen – maar jij hebt er geen omkijken meer naar. Op het moment dat je onverhoopt lekkage krijgt bij je raam zal de fabrikant bovendien schappelijker zijn bij het geven van garantie op de vaste ramen in kozijnen. Op het werk van de glaszetter heb je doorgaans ook ongeveer 10 jaar garantie.

De prijsopbouw bij vaste ramen in kozijnen

Vaste ramen in kozijnen kopen is een behoorlijke investering. Hoe hoog de kosten gaan worden hangt wel af van een aantal keuzes die jij maakt bij het bestellen van je vaste ramen in kozijnen. We hebben die keuzes voor je op een rij gezet:

  • Keuze 1: doe je het zelf of laat je het doen? De eerstgenoemde prijzen zijn de prijzen voor de ramen zonder kosten van de glaszetter. Je mag ze dus beschouwen als een ‘vanaf-prijs’. Op het moment dat jij de ramen zelf zet mag je deze tarieven aanhouden. Huur je de glaszetter in, dan mag je de prijs verdubbelen. Een professionele glaszetter heeft veel voordelen voor jou, maar het nadeel is de prijs.
  • Keuze 2: welk glas kies je? De prijzen die we noemden zijn de prijzen voor het duurste glas; HR++. Op het moment dat jij besluit om op bepaalde plekken in je huis goedkoper glas te plaatsen, bijvoorbeeld omdat je in bepaalde ruimtes sowieso minder stookt, zal het kostenplaatje natuurlijk lager worden.
  • Keuze 3: welk materiaal kozijn kies je? Er zit nogal wat verschil tussen kozijnen die rondom zijn afgewerkt met kunststof of met aluminium. Aluminium kozijnen zijn doorgaans steviger, wat de verstevigende waarde van je gevel ten goede komt. Bovendien zullen ze langer meegaan. De isolerende waarde van aluminium kozijnen is dan ook nog eens hoger dan die van kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen zijn de goedkoopste keuze. De materialen zijn eveneens duurzaam, maar de isolerende waarde en verstevigende waarde zijn lager dan bij aluminium.

Interessante bespaartips

Wanneer jij besluit om je huis te gaan voorzien van nieuwe vaste ramen in kozijnen kom je voor een behoorlijke uitgave te staan. Het is goed om te weten dat je op redelijk eenvoudige wijze kan besparen op de hoogte van deze investering.

  • Ga voor kwantumkorting. Vaste ramen in kozijnen bestellen kan je alleen voor je eigen huis doen, maar vaak zullen je buren ook nieuwe vaste ramen in kozijnen nodig hebben. Het is dan ook goed om de koppen als buren bij elkaar te steken en samen een leverancier uit te zoeken. Wellicht heeft één van jouw buren zelfs wel iemand in zijn werk- of kennissenkring die voor een lagere prijs de vaste ramen in kozijnen kan leveren. Feit is hoe dan ook dat samen bestellen zijn voordelen heeft. De fabrikant hoeft – wanneer jullie huizen gelijke ramen hebben – de ramen maar in een paar maten te fabriceren. Hij hoeft de instellingen van zijn apparatuur dus minder vaak aan te passen wat hem een enorme tijdbesparing oplevert. Bovendien hoeft de glaszetter minder hoge voorrijkosten te maken; hij hoeft immers maar één keer heen en weer te rijden voor meerdere huizen tegelijk. Deze twee posten bij elkaar geteld leveren jullie een aanzienlijke korting op bij de bestelling.
  • Subsidies en premies. Ramen in vaste kozijnen zijn vaak van HR++ glas gemaakt. Dit glas heeft de hoogste isolatie waarde; het kopen van dit soort glas voor jouw woning is dan ook een energie besparende maatregel. De lokale en landelijke overheid willen nog wel eens subsidie geven op energie besparende maatregelen. Deze subsidie kan je krijgen in de vorm van een rechtstreekse korting op de rekening van de fabrikant of glaszetter, of in de vorm van een belastingteruggave. Op deze manier betaalt de overheid mee aan jouw nieuwe vast ramen in kozijnen.

Vraag offertes op

Nieuwe ramen verdienen zichzelf binnen een paar jaar terug, maar waarom zou je er dan nu al teveel voor betalen? Met één klik op onderstaande button vraag jij meerdere offertes op bij lokale leveranciers, waardoor je direct ziet bij welke leverancier jij het minste betaalt voor je nieuwe ramen. Een besparing van 30 procent realiseer je direct.

Geschreven door: Kozijn-prijs.nl

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Het kunststof kozijn wordt steeds vaker aangeschaft. Het is een kozijn wat