Wanneer je nieuwe kozijnen koopt heb je opeens een enorme keuze. Het is heel goed om precies te weten wat je wil bij je nieuwe kozijnen, maar ook om te weten wat die zaken moeten kosten. Jij moet immers een behoorlijke investering doen wanneer je nieuwe kozijnen gaat kopen, en je wil daar ook optimaal van kunnen genieten naderhand. We hebben voor jou op een rijtje gezet welke opties er zijn bij nieuwe kozijnen.
Inhoud
Welke opties kan je allemaal kopen bij je kozijnen?
De meeste mensen kopen tegenwoordig kunststof kozijnen. Omdat er echter ook andere soorten kozijnen geliefd zijn zoals houten kozijnen en aluminium kozijnen hebben we de opties voor al deze soorten samen op een rij gezet.
- RAL kleur, en het uiterlijk van het kozijn. Je kan kiezen voor helemaal glad maar ook voor een houtachtig uiterlijk.
- Horren bij de ramen ingebouwd.
- Ventilatieroosters boven de ramen zodat je geen problemen meer hebt bij het luchten.
- Isolatie mogelijkheden.
- Rolluiken en screens zodat je geen extra rolgordijnen meer nodig hebt.
- Roeden, dat wil zeggen de onderverdelingen in een raam voor een extra mooi effect.
- Een vlak profiel of een verdiept profiel.
- Het type glas wat je laat plaatsen; je hebt de keuze uit dubbel glas, HR++ glas, of enkel glas.
- Speciale vormen kozijnen, voor ramen met een afwijkende afmeting zoals ronde of ovale ramen.
- Sterkte; je mag dan denken aan extra inbraak werende kozijnen.
We hebben bij deze opties geen prijs vermeld. Dit is omdat het per leverancier verschillend is; er valt geen prijskaartje aan te hangen. Sommige zaken zullen bovendien bij leveranciers al standaard bij de kunststof kozijnen zijn inbegrepen. Een vlak profiel is bijvoorbeeld bij moderne kunststof kozijnen al niet meer beschikbaar. Voor het uiterlijk en voor de veiligheid zijn kunststof kozijnen tegenwoordig standaard uitgerust met verdiept profiel.
- Als je handig bent. Je kan natuurlijk alles laten inbouwen door de kozijnenleverancier wanneer de kozijnen worden geplaatst. Wanneer je echter zelf handigheid hebt met het plaatsen van horren is dit een karwei wat je eenvoudig zelf kan doen. Ook het plaatsen van rolluiken of screens is iets wat je door de leverancier kan laten doen, maar wat je ook prima zelf kan doen. Roeden die los op het kozijn worden geplaatst, dus over het glas heen, kan je ook prima zelf monteren als je daar handig mee bent.
- Alles in één keer klaar. Wanneer jij niet handig bent bij het plaatsen van opties bij je kunststof kozijnen is het verstandig om alles in één keer door de leverancier te laten doen. Ventilatieroosters boven je ramen zullen altijd al standaard in je raam worden gemonteerd als je die mee bestelt. In het geval dat je alles standaard laat monteren op je kozijnen weet je zeker dat de leverancier garantie zal geven als er een probleem is met je kozijnen of de opties.
De prijsopbouw bij extra opties
Wanneer je kiest voor kozijnen met extra opties sta je voor een behoorlijke uitgave. We hebben daarom op een rij gezet hoe de prijs van deze opties doorgaans is opgebouwd.
- Keuze 1: doe je het zelf of laat je het doen? Sommige opties zullen standaard door de kozijnenleverancier worden uitgevoerd zoals het plaatsen van ventilatieroosters boven het raam. Je kan echter bepaalde opties ook zelf uitvoeren. Een houten kozijn wat je in een RAL kleur hebt kan je bijvoorbeeld zelf schilderen. Dit scheelt een stuk bij de aanschaf van het kozijn. Je betaalt dan alleen voor de verf. Denk eraan dat een kunststof kozijn niet kan worden geschilderd; dit zal je dus standaard bij de fabriek in een RAL kleur moeten bestellen. Horren die je mee bestelt kan je laten plaatsen in je kozijn maar je kan het ook zelf doen. In het geval van zelf doen mag je ervan uitgaan dat de prijs van je hor ongeveer fifty fifty is; de helft van de prijs is de montage, de andere helft is de prijs van de hor zelf.
- Keuze 2: welke opties zijn standaard? Bij veel kozijnenleveranciers zitten bepaalde opties al standaard bij de prijs inbegrepen. Een vlak profiel komt bijvoorbeeld bij kunststof kozijnen nauwelijks nog voor. Verdiepte profielen zijn dan ook de standaard bij een prijsopgaaf. Ook extra isolatie zit tegenwoordig standaard bij kozijnen inbegrepen aangezien hier wettelijke eisen aan gesteld worden. Andere keuzes zoals het type glas zijn standaard gebaseerd op HR++ glas. Wanneer jij besluit dat je liever enkel glas wilt in je kozijnen zal dit worden geplaatst tegen een lager tarief dan de prijs die vermeld wordt in de prijsopgaaf.
Interessante bespaartips
Extra opties bij je kozijnen zijn een flinke investering. We geven je daarom een aantal tips om te besparen op je opties.
- Doe het zelf. Wanneer jij kiest voor de optie van inbraakwering bij een kozijn kan je dit natuurlijk mee bestellen met je kozijnen. Je kan er echter ook voor kiezen om zelf extra inbraak werend hang en sluitwerk op je kozijnen aan te brengen. Ook een eventueel extra profiel om te voorkomen dat jouw raam kan worden opengebroken kan je nog eenvoudig zelf naderhand aanbrengen.
Schilderen in een RAL kleur kan je bij een houten kozijn prima zelf doen. Je bespaart je daarmee de kosten van de spuiter bij de kozijnenleverancier.
- Premies en subsidies. Sommige zaken bij nieuwe kozijnen kunnen je een subsidie van de lokale of landelijke overheid opleveren. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan HR++ glas. Dit geldt als een isolerende maatregel, waarvoor subsidie wordt gegeven. Bovendien levert inbraak werend hang en sluitwerk op je nieuwe kozijnen of ramen je vaak een korting op je premie van de inboedelverzekering op.
Vraag offertes op
Nieuwe kozijnen met extra opties zijn een mooie, maar waardevolle aanschaf. Jij verdient een deel wel weer terug, maar waarom zou je niet bij de aanschaf al besparen op de kosten van je kozijnen met extra opties? Met één klik op de button onderaan deze pagina krijg jij van meerdere leveranciers vrijblijvend een offerte binnen. Op die manier betaal jij niets teveel.
Geschreven door: Kozijn-prijs.nl