Informatie en advies over kozijnen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kozijnen zijn een kostbare investering om te doen voor je huis. Het is dan ook goed om deze aanschaf weloverwogen te doen. We hebben een handig stappenplan voor je opgesteld om deze aanschaf succesvol te doen. Het resultaat is een huis met kozijnen waar je voor jaren plezier van hebt.

Wat kosten kozijnen nou eigenlijk

We vroegen bij meerdere leveranciers de prijs op van kozijnen. We ontvingen de volgende offertes:

Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt Hoe lang gaan de kozijnen mee De mate van onderhoudsgevoeligheid Wat is de prijs per vierkante meter inclusief HR++ glas
Kozijnen van hout 40 a 45 jaar Onderhoudsgevoelig; eens per 5 a 7 jaar schilderen Vanaf 250 euro
Kozijnen van kunststof 30 a 44 jaar Niet onderhoudsgevoelig Vanaf 300 euro
Kozijnen van aluminium 40 a 45 jaar Niet onderhoudsgevoelig Vanaf 400 euro

Stap 1: kijk of je kozijnen echt aan vervanging toe zijn

Dit lijkt een overbodige stap bij houten kozijnen maar dat is het niet. Wanneer je een houten kozijn gaat schilderen kan het zijn dat je houtrot constateert. Besluit nu niet gelijk dat al je kozijnen aan vervanging toe zijn. Kijk eerst in hoeverre de houtrot inderdaad in het kozijn zit. Gaat het om een gedeelte tot 20 procent van het kozijn dan is het nog te herstellen met houtrotstop en houtrotvuller. Je hoeft dan nog niet direct nieuwe kozijnen te kopen maar kan nog even doorsparen voor deze aanschaf.

Stap 2: kijk naar jouw financiële middelen

Nieuwe kozijnen zijn een behoorlijk kostbare aanschaf. Het is dan ook altijd goed om je vooraf te bedenken hoe je de aanschaf gaat financieren. Dat kan zijn vanuit spaargeld voor onderhoud maar je kan ook bijvoorbeeld de hypotheek op je huis verhogen. Je verhoogt immers met deze aanschaf de verkoopwaarde van je huis waardoor het geld in je huis blijft. Dit laatste kan je alleen doen wanneer er ook daadwerkelijk een overwaarde op je huis zit. Een laatste stap is een lening of financiering. Die kan je afsluiten via de leverancier, maar je kan ook vooraf prijzen opvragen bij financiële instellingen.

Stap 3: kies een materiaal

Voordat je een leverancier gaat benaderen is het goed om eerst het materiaal te kiezen. Bedenk je daarbij de volgende zaken:

  • Hout. Materiaal met uitstraling. Hout is een materiaal wat je huis een mooie uitstraling geeft. Door de nerf die in het hout zit hebben jouw kozijnen een mooie sfeer. Hout is dan ook een materiaal wat jouw huis een authentieke sfeer geeft.
  • Kunststof. Mooi met minder onderhoud. Kunststof kozijnen worden tegenwoordig gemaakt met een houtnerf erin. Dat heeft als groot voordeel dat ze sprekend lijken op houten kozijnen zonder dat je ze iedere 5 a 7 jaar hoeft te schilderen. Deze kozijnen zijn een goede investering wanneer je beide zaken wil combineren.
  • Aluminium. Industrieel met smalle profielen. Aluminium is een materiaal wat smalle profielen heeft en wat daardoor heel gewild is in een modern interieur. Het is bovendien een materiaal wat ongevoelig is voor onderhoud. Net als bij kunststof kan je volstaan met het vuil en groene aanslag weghalen met een droge doek.

Stap 4: maak een keuze voor glas

Bij de kozijnen laat je uiteraard gelijk nieuw glas plaatsen. Daarbij krijg je de keuze uit meerdere glassoorten. We hebben ze voor je toegelicht.

  • HR++ glas. De bouwnorm. Dit glas is de bouwnorm van de overheid wat wil zeggen dat dit glas minimaal in je kozijnen moet worden geplaatst. Het is glas wat een gaslaag tussen de panelen heeft zitten waardoor het glas isolerend is.
  • HR+++ glas. Veiligheidsglas. Dit glas is zwaarder dan de eerder genoemde soort. Dat komt doordat er sprake is van 3 lagen glas die met elkaar verlijmd zitten. Je hebt dan ook niet het nadeel van kans op lekkage zoals bij de andere glassoort. Veiligheidsglas is bovendien steviger waardoor het inbraak werend is. Houd er rekening mee dat HR+++ glas niet zomaar in elk kozijn kan.

Stap 5: Selecteer een leverancier

Heb je alle voorgaande stappen doorlopen, dan is het tijd om een leverancier te kiezen. Kijk goed naar het materiaal en de portfolio van de leverancier. Je hebt specialisten die enkel kunststof of aluminium kozijnen verkopen. Daarnaast kan je bij veel bedrijven voor houten kozijnen terecht. Kies een leverancier met wijsheid. Vraag eerst informatie op en lees de reviews van een leverancier. Doe dat via een onafhankelijk platform waarop de reviews niet worden bewerkt door de leverancier. Zo weet je of de leverancier van jouw kozijnen een betrouwbare partij is.

Stap 6: Kozijnen plus plaatsing

Ga je tot de aanschaf van kozijnen over, kies dan altijd voor de optie van kozijnen plus de plaatsing. De leverancier onderhoudt doorgaans contacten met bedrijven die deze taak voor hun rekening nemen. Ga niet zelf de kozijnen plaatsen. Je riskeert daarmee dat het kozijn niet past en dat het kan gaan lekken. Op een dergelijke manier verspeel je jouw kans op subsidie; een kostbare vergissing.

Stap 7: inmeten voor aanschaf

Voordat je de kozijnen definitief bestelt is het advies om de kozijnen altijd eerst te laten inmeten. Ga je dit zelf doen dan bespaar je wellicht een paar tientjes, maar de kans dat het kozijn te groot of te klein wordt geleverd is dan ruim aanwezig. Kies dus eerst voor zekerheid van inmeten door de leverancier.

Stap 8: offertes opvragen

Vraag offertes op voor je tot een definitieve aankoop overgaat. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat kan je een direct voordeel oplopend tot 20 procent opleveren. Vergelijk ze op de volgende punten:

  • De kosten van het materiaal
  • De kosten van het gebruik van materieel
  • De hoogte van het arbeidsloon
  • Prijs moet inclusief de BTW zijn
  • De hoogte van de reiskosten. Kies een bedrijf wat in jouw eigen omgeving zit.
Geschreven door: Kozijn-prijs.nl

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Het kunststof kozijn wordt steeds vaker aangeschaft. Het is een kozijn wat