Nadelen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen gaan tegenwoordig als zoete broodjes over de toonbank. Het is een materiaal wat enorm geliefd is bij huizenbezitters omdat het onderhoudsvriendelijk is. Een verkoper zal enkel de voordelen benoemen maar over de nadelen blijft men wat vaag. We keken voor jou objectief naar de nadelen van kunststof kozijnen. We vroegen ook een paar prijzen op zodat jij weet waar je aan toe bent als je deze kozijnen gaat kopen.

Wat betaal je voor een kunststof kozijn

Voor veel gevraagde kunststof kozijnen ontvingen we een aantal offertes.

Wat voor kozijn koop je Prijs samenstelling Prijs
Schuifpui van kunststof, 3delige Prijs per stuk Gemiddeld 6500 euro
Raam, groot Prijs per vierkante meter Gemiddeld 300 euro
Raam, klein Prijs per vierkante meter Gemiddeld 275 euro

Kies je kleur met zorg

Een van de grote minpunten bij kunststof kozijnen is absoluut de kleur van het materiaal. Het is namelijk zo dat een kunststof kozijn niet kan worden overgeschilderd of overgespoten in een andere kleur. Het materiaal is zodanig gemaakt dat de kleur echt in het kozijn zelf zit verwerkt. Dat heeft als groot nadeel dat jij niet zomaar het uiterlijk van jouw kozijnen – en daarmee het aangezicht van je huis – kan gaan veranderen. Je zit dus voor de komende 25 a 30 jaar vast aan de keuze die je nu maakt. Goed om daar rekening mee te houden bij de aanschaf. Het advies van de verkoper is dan ook altijd om een kleur te kiezen die niet afhankelijk is van de mode op het moment van aanschaf. Een dergelijke trend komt en gaat, en daarmee is de kans groot dat je uitgekeken raakt op jouw kunststof kozijnen.

De levendigheid van het materiaal ontbreekt

Houten kozijnen hebben een heel levendig uiterlijk doordat er een houtnerf in verwerkt zit die bij geen enkel kozijn hetzelfde is. Hout is immers een natuurproduct. Bij de productie van kunststof kozijnen probeert men steeds beter om de natuurlijke houtstructuur te imiteren. Er wordt gewerkt met een houtnerf in het materiaal of zelfs met een houtprint. Feit is dat deze print en de imitatienerf het niet zullen halen bij het echte materiaal. Kortom; het is een materiaal wat de levendigheid mist die je bij hout wel tegenkomt.

Geen warme uitstraling

Juist doordat hout een heel warme uitstraling heeft valt het gemis gelijk op bij kunststof kozijnen. Laat je ze dus aanbrengen in een woning die al wat ouder is, dan doe je in behoorlijke mate afbreuk aan het warme karakter wat bij een dergelijke woning hoort. Dat maakt kozijnen van kunststof meer geschikt voor recentere woningen vanaf 1975 dan voor woningen die voor 1975 zijn gebouwd.

Ze mogen niet in elk huis worden geplaatst

Heb je een woning gekocht die valt onder de rijksmonumenten dan mag je daarin niet zomaar kunststof kozijnen gaan plaatsen. Je mag aan een dergelijke woning namelijk geen aanpassingen in het uiterlijk en het materiaal doen. Bewoon je een dergelijke oude woning en wil je nieuwe kozijnen, dan zal je dus altijd het materiaal moeten kiezen wat er voorheen ook al in zat.

De kleur blijft niet altijd mooi

Wanneer je kunststof kozijnen koopt krijg je doorgaans een garantie van 10 jaar op de kleur van de kozijnen. Dat heeft te maken met de UV bestendigheid. Weet dat bij kunststof kozijnen de kleur na die 10 jaar waarschijnlijk gaat vervagen waardoor het resultaat na een aantal jaren steeds lelijker gaat worden. Kies voor een kleur met zo min mogelijk rood pigmenten erin om te voorkomen dat jouw huis een vale uitstraling krijgt. Ook wordt aangeraden de kleur niet te donker te kiezen. Door te gaan voor een neutrale lichte kleur zal deze verkleuring minder opvallen.

Een nieuw kozijn bij een beschadiging

Een kozijn van hout kan behoorlijk goed tegen een beschadiging, Met houtplamuur valt in de meeste gevallen nog behoorlijk wat te redden. Heb je echter een ongeluk met een kunststof kozijn en een schroevendraaier of heb je een poging tot inbraak gehad, dan zit er doorgaans een beschadiging in het kozijn die je niet meer weg gewerkt krijgt. In dat geval zit er dus niets anders op dan een nieuw kozijn te bestellen. Repareren met een provisorisch middel kan voor een korte poos werken, maar doordat er vocht in het kozijn komt krijg je toch onherstelbare schade aan het kozijn.

Niet stabiel bij een groot raam

Kunststof is een materiaal wat heel sterk lijkt, maar wanneer je een groot raam gaat plaatsen of een schuifpui kan er niet zomaar met de bestaande techniek moeten gewerkt. Er moet een versteviging in het kunststof kozijn worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het materiaal voldoende stabiliteit heeft. Dat is de reden waarom de prijs voor grote ramen per kozijn net wat hoger is dan voor wat minder grote ramen. De grens ligt bij een breedte van ongeveer 3 meter.

Ander glas is ander kozijn

Kozijnen worden tegenwoordig opgeleverd met een standaard HR++ glas erin. Dit is de bouwnorm. Wanneer jij kozijnen hebt met dit glas erin, maar je wil over gaan op de nog beter isolerende variant HR+++ glas, dan zal je waarschijnlijk andere kozijnen moeten kopen. Dat komt niet alleen doordat dit glas zwaarder is waardoor je verstevigde kozijnen moet kopen, maar het komt ook doordat je niet zomaar in de breedte van het glas kan gaan veranderen. Een kunststof kozijn is één geheel frame waaraan niet valt te verbreden.

Kunststof kozijnen kopen

Neem jij de nadelen voor lief en zie je eerder de voordelen van kunststof kozijnen, dan vraag je nu offertes op. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je een direct voordeel oplopend tot wel 20 procent op.