Nadelen houten kozijnen

We leven in een tijd waarin veel mensen kiezen voor houten kozijnen in hun huis. Daar heeft men heel goede redenen voor. Een van de belangrijkste redenen is wel dat het kozijnen zijn die een huis een warme uitstraling geven. Toch heeft deze charme ook zo zijn nadelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

De prijs van houten kozijnen

We deden navraag naar de prijs van houten kozijnen. We ontvingen van leveranciers de volgende prijsopgaven:

Wat voor kozijn koop je Welk mechanisme zit erin Hoe is de prijs berekend Wat is de prijs
Een schuifpui Een hef-mechanisme Prijs is per schuifpui, 3 delig Vanaf 5900 euro
Een raam Geen; vast raam Prijs is per vierkante meter Vanaf 250 euro
Een raam Draai-kiep mechanisme Prijs is per vierkante meter Vanaf 295 euro

Hout met onderhoud

Dit is de belangrijkste reden waarom veel mensen kiezen voor kunststof in plaats van hout. Het is namelijk een materiaal waar behoorlijk wat onderhoud in gaat zitten. Dat houdt in dat er eens per 5 a 7 jaar moet worden geschuurd, geplamuurd en geschilderd om het materiaal weer in een goede conditie te krijgen. Dit onderhoud zou je zelf kunnen doen, maar het is vaak op de lange termijn voordeliger om er een professionele schilder voor in te huren. Verwaarloos je kozijnen van hout, dan zullen ze na verloop van tijd wegrotten in je huis waardoor je nieuwe nodig hebt. Heb je dus twee linkerhanden en geen geld voor regelmatig onderhoud, dan kan je beter kiezen voor kunststof kozijnen.

Onderhoud wat kostbaar is

We benoemden het al even kort. Het onderhoud wat je aan de kozijnen moet laten plegen is kostbaar. Dat gaat verder dan alleen het schuren, plamuren en schilderen van de kozijnen. Een andere factor is dat het hout heel gemakkelijk vuil en algen vasthoudt door de nerfstructuur van het hout. Het vuil valt er minder snel van af vergeleken met kunststof kozijnen. Het is dan ook goed om het kostbare onderhoud mee te calculeren wanneer je deze kozijnen koopt. Een professionele schilder en een glazenwasser die geregeld jouw kozijnen met een doek afneemt zijn geen luxe.

Niet bepaald goedkoper dan kunststof

Wanneer je de aanschafprijs van houten kozijnen ziet denk je in eerste instantie dat ze goedkoper zijn dan kunststof kozijnen maar dat is schijn die bedriegt. Wanneer je kijkt naar de langere termijn kom je erachter dat hout niet goedkoper is dan kunststof. De onderhoudskosten van houten kozijnen kunnen per 10 jaar oplopen tot 7500 euro wanneer je er een professionele schilder voor inhuurt die het materiaal renoveert, schildert en onderhoudt. Dat is geld wat je bij kunststof kozijnen niet uitgeeft. Denk er dus aan dat je op de langere termijn meer kosten hebt aan hout.

Hout is gevoelig voor de omgevingstemperatuur

Hout is een materiaal wat leeft en wat daardoor gevoelig is voor de omgevingstemperatuur. Het is een materiaal wat zal uitzetten en krimpen door de temperatuurverschillen. Bij hout wat krimpt krijg je dan te maken met tocht langs de kieren van je kozijnen. Deze tocht zorgt ervoor dat je veel meer zal moeten stoken om je huis warm te krijgen. Daarnaast verdwijnt de warmte weer net zo snel waardoor isolerende maatregelen weinig effect sorteren. Het krimpen van hout heeft meer nadelige gevolgen. Een van die gevolgen is dat er een overlast van vocht kan ontstaan in je huis. Dit lekken langs de randen van de kozijnen kan zeer grote gevolgen hebben voor de vochthuishouding in je huis. Schimmel zal het gevolg zijn.

Hout is gevoelig voor insecten

Hout, en zeker dat hout wat zacht is van structuur, is gevoelig voor insecten. Ze zullen aan je kozijnen vreten om er nesten in te bouwen. Het is dan ook altijd aan te raden om houten kozijnen goed te laten onderhouden en ze te laten impregneren tegen insecten. Dit kan gemakkelijk gebeuren in combinatie met het schilderwerk wat je op regelmatige basis laat uitvoeren aan je kozijnen.

Gevoelig voor houtrot

houten kozijnen zullen op den duur gaan rotten. Dat komt doordat er vocht in het kozijn wordt ingesloten wat uiteindelijk zal gaan resulteren in houtrot. Je zal met het onderhoud van je kozijnen de houtrot dan ook moeten laten weghalen of je moet deze klus zelf aanpakken. Laat je houtrot voortwoekeren dan verkort het enorm de levensduur van jouw houten kozijnen.

Goedkoop is duurkoop

Bij de aanschaf van houten kozijnen kan je gaan voor twee verschillende materialen. Het ene materiaal is zacht hout. Dit materiaal is in de aanschaf een stuk goedkoper dan hard hout en het lijkt ook veel gemakkelijker te bewerken. Dat materiaal heeft ook een keerzijde. Het zal namelijk hooguit 25 jaar meegaan voordat je het moet vervangen. Hardhout kan wel tot 75 jaar blijven zitten in je huis zonder dat het aan vervanging toe is.

Vraag offertes op

Wil jij houten kozijnen in je huis van goede kwaliteit maar wil je daar niet de hoofdprijs voor betalen, dan vraag je eerst offertes op. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je een direct voordeel oplopend tot wel 20 procent op.