Nadelen aluminium kozijnen

De industriële trend die we een aantal jaren geleden kenden blijkt een blijver te zijn. Dat heeft zijn gevolgen gehad voor de meubels in huis maar zeker te weten ook voor de kozijnen die we laten plaatsen. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor aluminium kozijnen in hun huis. Dit zijn kozijnen met een fijner profiel en een stoer uiterlijk. Het lijkt het perfecte materiaal voor sterke kozijnen maar het heeft ook wat nadelen. Die zullen we voor je benoemen. Daarnaast vroegen we ook offertes op,

Hoeveel betaal jij voor aluminium kozijnen

We ontvingen meerdere offertes voor aluminium kozijnen. Die hebben we in onderstaande tabel weergegeven.

Wat voor kozijn koop je Welk mechanisme zit er in het kozijn Prijs berekend Prijs
Schuifpui 3 delig Hef mechanisme Prijs per complete schuifpui 9500 euro
Raam Geen, vast raam Prijs per vierkante meter Vanaf 400 euro
Raam Draai-kiep mechanisme Prijs per vierkante meter Vanaf 450 euro

Kozijnen die minder goed isoleren dan andere materialen

Het allerbelangrijkste nadeel van kunststof kozijnen is dat het een materiaal is wat huizen slecht isoleert. In een tijd waarin er steeds meer waarde wordt gehecht aan een goede isolatie van je woning is dit dus een trend die niet door iedereen wordt toegejuicht. Het materiaal is zodanig van samenstelling dat warmte en kou goed worden geleid. Dat heeft als logisch gevolg dat jij binnenshuis de warmte of kou van buitenaf goed voelt terwijl je daar weinig tegen kan doen. Let erop wanneer je kozijnen van aluminium koopt dat de U-waarde zo laag mogelijk is. De kozijnen met een lage U-waarde zijn voorzien van extra isolatie materiaal waardoor dit probleem voor een groot deel wordt verminderd. Ga je voor kozijnen van aluminium die tegen een low budget prijs worden verkocht, dan zit deze isolerende laag daar niet in verwerkt. Je betaalt er dus op den duur voor. Denk eraan dat een U-waarde iets is wat in een laboratorium is getest zonder dat er met verdere extreme weersomstandigheden en vocht rekening is gehouden. Dit kan de resultaten uiteindelijk beïnvloeden.

Pas op met contact met andere materialen

Aluminium wordt vaak gebruikt in een combinatie met andere materialen om een woning sfeer te geven. Je moet echter goed oppassen voor de effecten van aluminium wat in contact komt met bijvoorbeeld andere metalen. Het is een materiaal wat van zichzelf niet zal gaan roesten. Dat komt doordat aluminium een beschermlaag vormt in de lucht. Daarnaast wordt een aluminium kozijn doorgaans behandeld met een extra beschermende laag tegen vocht en roest. Komt er echter koper, staal of lood tegen de kozijnen aan dan kan het materiaal wel gaan roesten. Dit is namelijk metaal wat voor roest wel gevoelig is en wat daarmee het aluminium kan aantasten. Daarnaast moet je goed oppassen met contact met hout. Veel houtsoorten bevatten zuren. Dat komt doordat ze voor de houdbaarheid een procedure ondergaan voor ze op de markt worden gebracht. Op het moment dat deze zuren met de kozijnen in contact komen worden de kozijnen aangetast. Verkleuringen van het materiaal zullen het gevolg zijn. Je kan de verkleuringen uiteraard op den duur wel behandelen maar voorkomen is beter dan genezen.

De beschermlaag op aluminium die vervaagt

Een producent van aluminium kozijnen zal op het kozijn een beschermlaag plaatsen. Dat doet men specifiek wanneer blijkt dat bij de bouw van een huis de kozijnen met ander metaal of hout in aanraking zullen gaan komen die het materiaal zullen aantasten. Deze beschermlaag wordt aangetast wanneer het effect inderdaad plaatsvindt. Dat houdt in dat je de beschermlaag zelf zal moeten (laten) aanbrengen op den duur. Een goede beschermlaag houdt een aluminium kozijn voor tientallen jaren in goede staat.

Kies de kleur met wijsheid

Een laatste nadeel wat we willen benoemen is dat het materiaal niet naderhand over te schilderen is. Je kan ze dus niet naderhand nog een andere kleur geven wanneer jij het uiterlijk van je huis wil gaan veranderen. Ga je over tot de aanschaf van aluminium kozijnen, kies je kleur dan met wijsheid. Ga niet voor een kleur die mode gevoelig is. Trends zullen komen en gaan, waardoor jij na een aantal jaren tegen kozijnen aankijkt die je eigenlijk niet mooi meer vindt. Kies liever voor een neutrale kleur en een neutraal profiel.

Kozijnen van aluminium kopen

Ga je over tot de aanschaf van aluminium kozijnen, doe dat dan met wijsheid. Vergelijk eerst offertes. Dat doe je met de onderstaande button. je vergelijkt de offertes op de volgende punten:

  • De kosten van het materiaal. Het gaat dan niet alleen om de kozijnen zelf maar ook om de materialen die gebruikt worden bij het plaatsen ervan.
  • De kosten van het gehuurde materieel. Dit zijn de kosten voor bijvoorbeeld de hoge ladder en de bouwsteiger die gehuurd moeten worden om de kozijnen te plaatsen.
  • De hoogte van de kilometerkosten. Huur iemand in die in jouw eigen omgeving gevestigd is om hierop te besparen.
  • Prijzen moeten altijd inclusief de BTW zijn.

Het goed vergelijken op de bovenstaande punten kan een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.