HR+++ glas prijzen

Ga je glas voor je huis kopen dan zal jou altijd de HR++ variant worden aangeboden. Dat komt doordat dit de bouwnorm is. Het kan echter ook zo zijn dat jij de voorkeur geeft aan de HR+++ variant. We keken voor je naar de prijzen van dit glas en de eigenschappen waarom steeds meer bedrijven en huishoudens voor dit glas kiezen.

De prijs van HR+++ glas

We vroegen bij meerdere leveranciers de prijzen op van HR+++ glas. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor variant glas kies je Wat is de U-waarde van het glas van jouw keuze Jouw besparing op jaarbasis per 20 vierkante meter De prijs per vierkante meter glas
HR++ glas 1,2 260 euro Gemiddeld 80 euro
HR+++ glas 0,5 tot 0,9 280 euro Gemiddeld 120 euro

Redenen om voor HR+++ glas te kiezen

Koop je HR+++ glas dan kom je voor een aanschafprijs te staan die aanmerkelijk hoger is dan bij HR++ glas. Toch zijn er specifieke redenen waarom steeds meer mensen deze glassoort kiezen. We hebben de belangrijkste argumenten voor je toegelicht.

  • Geen tussenruimte meer tussen de platen. HR++ glas is een glassoort waarbij er tussen de beide glaspanelen een ruimte zit die met gas is gevuld. Bij HR+++ glas is er sprake van een compleet andere constructie. Deze lagen glas zitten namelijk met een lasnaad aan elkaar vast waardoor er één geheel ontstaat. Je hebt dan ook geen vertekening van het zicht meer wanneer je naar buiten kijkt zoals je die wel ziet bij HR++ glas.
  • Minder kans op thermische breuk. HR++ glas heeft een gas tussen de platen zitten waardoor er bij een verkeerde manier van zonwering bij je huis een thermische breuk in het glas kan komen. Bij HR+++ glas is dit niet het geval doordat het één geheel is. Je kan de zonwering dus recht tegen het raam aanbrengen wat voor een behoorlijk stuk extra ruimte zorgt in je huis. Bovendien sta je minder snel voor onverwachte kosten als gevolg van thermische breuk in je glas.
  • Inbraak werend glas. HR+++ glas is dikker dan HR++ glas en het is nagenoeg onmogelijk om er van buitenaf doorheen te komen. Mede om die reden is het dan ook een materiaal wat inbrekers zal afschrikken. Je investeert niet alleen in de isolatie van je huis maar ook in de veiligheid.

Waarom HR+++ glas niet in elk huis kan

Ga je kiezen voor HR+++ glas, vraag dan eerst na bij de leverancier van de ramen en je kozijnen of deze wel geschikt zijn voor deze glassoort. Dat heeft te maken met de volgende criteria:

  • HR+++ glas is zwaarder. Heb je kozijnen van hout of kunststof dan is dit doorgaans geen probleem. Bij kunststof kozijnen kan je wel voor een probleem komen te staan. Deze kozijnen hebben namelijk een wat minder sterke constructie, zeker daar waar het gaat om ramen met een groot oppervlak. Bestel je het glas dus in combinatie met kunststof kozijnen, houd er dan rekening mee dat de leverancier in de kozijnen een extra verstevigende constructie zal aanbrengen.
  • HR+++ glas is breder. Er moet een uitsparing in de kozijnen worden aangebracht om deze glassoort te plaatsen. Dat houdt in dat het wel bij hout toepasbaar is en in veel gevallen bij aluminium maar niet zo gemakkelijk bij kunststof. Wil je dit glas hebben en daarbij nieuwe kozijnen gaan aanschaffen dan moet je de leverancier van de kozijnen dus vooraf van jouw keuze voor HR+++ glas op de hoogte stellen.

De termen uit het schema toegelicht

In het schema met de prijzen wordt gesproken over twee termen die enige toelichting nodig hebben. We zullen ze verklaren.

  • Wat is de U-waarde. De U-waarde staat voor de mate waarin de warmte van buitenaf naar binnen kan dringen en de warmte van binnenuit naar buiten kan dringen. Het gaat dus om de isolerende waarde van het materiaal. Een lagere U-waarde geeft aan dat er een betere isolerende waarde is. De warmte van binnenuit transporteert minder naar buiten door het glas, en de warmte of kou van buiten transporteren minder naar binnen door het glas. Een lage U-waarde geeft dus aan dat er weinig warmte verloren gaat. Houd er rekening mee dat de U-waarde bij jouw huis altijd anders kan zijn dan in dit schema weergegeven. Het gaat namelijk om een waarde die in een laboratorium is gemeten.
  • Wat is de besparing. Je bespaart met de aanschaf van HR+++ glas. Dat doe je doordat je minder aardgas hoeft te verstoken om je huis warm te krijgen. De mate waarin je minder betaalt voor het gasverbruik is weergegeven in het schema. Ook hier geldt dat het in jouw situatie anders kan zijn. Er is namelijk gekeken naar een algemene besparing bij een normale winter. Gaat het om een strengere winter dan kan de besparing zomaar hoger uitpakken. Er is ook geen rekening gehouden met stijgingen of dalingen van de gasprijs. De besparing in het schema is dus ook hier een indicatie.

Eerst offertes opvragen, dan aanschaffen

Voordat je HR+++ glas gaat kopen is het altijd zaak dat je eerst offertes opvraagt. Dat doe je met de onderstaande button. Op die manier kan je de prijzen van diverse leveranciers vergelijken voor je tot aanschaf overgaat. Jouw voordeel kan op die manier oplopen tot wel 20 procent.