Checklist kozijnen

De kozijnen in je huis hebben een bepaalde levensduur. Bij houten kozijnen praat je over een levensduur van 35 a 40 jaar. Wanneer jouw huis rond 1975 is gebouwd is het dus zeker toe aan nieuwe kozijnen. We stelden een handige checklist voor je op die je bij de hand mag houden wanneer je voor nieuwe kozijnen gaat kijken.

De prijs van kozijnen

We vroegen voor kozijnen van hout en kunststof de prijzen op. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor materiaal kozijnen koop je Levensduur Onderhoudsgevoelig Prijs per vierkante meter inclusief HR++ glas
Kunststof 30 a 35 jaar Nee Tussen 300 en 320 euro
Hout 35 a 40 jaar Ja Tussen 250 en 300 euro
Aluminium 40 a 45 jaar Nee Tussen 400 en 450 euro

Ga niet op het eerste het beste aanbod in

Op het moment dat één van jouw buren kunststof kozijnen aanschaft mag je erop rekenen dat jij een flyer van een kozijnenbedrijf in je bus vindt. In veel gevallen belt men ook bij je aan om te vragen of je interesse hebt in een dergelijke aanschaf. Dit is het moment om informatie in te winnen, maar niet om gelijk tot aanschaf over te gaan. Bedrijven hanteren vaak meerdere prijzen en het is goed om je vooraf te oriënteren op de diverse materialen die voor handen zijn. Ga dus wijs met een dergelijke flyer om. Vraag informatie maar teken niets.

Met welk bedrijf ga je in zee

Bij kozijnen is de kans ruim aanwezig dat je een miskoop doet. Ga dus vooraf eerst goed na wat voor bedrijf je inschakelt. Doe dat door reviews te lezen op internet en door rond te vragen bij je buren. Hebben zij een poos geleden ook kozijnen door dit bedrijf laten plaatsen, informeer dan naar hun ervaringen.

Weet hoe het zit met een aanbetaling

ga je dan over tot de aanschaf van kozijnen dan zal een kozijnenleverancier in veel gevallen een aanbetaling van je eisen. Dit mogen ze doen tot 10 procent van de aanschaf van de kozijnen. Houd er rekening mee dat dit geen verplichting is van jouw kant. Ze mogen je dus niet dwingen om die aanbetaling te doen. Weet wat jouw rechten zijn; een aanbetaling is geen must. Het is juist verstandiger om te wachten met de aanbetaling tot de kozijnen daadwerkelijk zijn geplaatst. Veel leveranciers van kozijnen gaan in de tussentijd over de kop en jij bent je aanbetaling dan kwijt.

Weet wat er in het prijskaartje inbegrepen zit

Een leverancier komt altijd met een prijslijst voor jouw informatie. Informeer altijd wat er exact bij een dergelijke prijs in zit. De materialen zijn uiteraard een deel van de prijs, maar vraag ook of er glas bij de prijs in zit. Dit glas moet minimaal van de HR++ kwaliteit zijn want dit is de bouwnorm. Vraag ook of de plaatsing al bij de prijs in zit. Wanneer dit een aparte post wordt kom je voor flink wat meer kosten te staan.

Informeer bij houten kozijnen naar de certificaten

Schaf je houten kozijnen aan, informeer dan naar de certificaten die bij de kozijnen horen. Het moet gaan om duurzaam verbouwd gecertificeerd hardhout. Dit zegt wat over de duurzaamheid van het materiaal en het behoud van de natuur maar ook over de kwaliteit van het hout. Je koopt immers hardhouden kozijnen waar je weer voor jaren mee moet doen.

Kijk naar de mate van het onderhoud

Alvorens een materiaal te kiezen kijk je eerst naar de mate van het onderhoud. Kozijnen van hout moet je eens per 5 a 7 jaar laten schilderen en onderhouden. Kunststof en aluminium kozijnen zijn een stuk minder onderhoudsgevoelig. Informeer bij de leverancier naar de mogelijkheid om houten kozijnen een extra coating of impregneer laag te laten geven. Op die manier krijgt vocht geen kans op je kozijnen wat de mogelijkheid van houtrot behoorlijk vermindert.

Het type ramen wat je kiest

Huizen hebben doorgaans van oorsprong alleen vaste en uitzetramen. Bepaal voor jezelf wat voor indeling jij mooi en praktisch vindt voor je ramen. Draai-kiep ramen zijn altijd een goede investering aangezien je ze op meerdere manieren kan openen. Zo wordt het wel heel gemakkelijk om bijvoorbeeld je huis goed te ventileren zonder dat gelijk je hele raam open staat.

Ventilatieroosters doen of niet

Bij moderne kozijnen krijg je altijd de optie geboden van ventilatieroosters. In principe moet ieder huis goed worden geventileerd om problemen met vocht te voorkomen. Ventilatieroosters voorkomen dat jouw ramen op een open stand moeten. Daardoor is je huis gelijk een stuk beter beschermd tegen inbraak. Als je de mogelijkheid hebt om ventilatieroosters te laten plaatsen tegen een geringe meerprijs is het advies om dit altijd te doen. Het is een waardevolle investering.

Vraag eerst offertes op

Voordat je tot aanschaf overgaat is het advies om altijd eerst offertes op te vragen. Dat doe je met de onderstaande button. Op die manier krijg je eerst een aantal vrijblijvende prijsopgaven voor je tot aanschaf overgaat. Goed vergelijken kan je een voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.